12 mars, 2009

Mellanmål: Grötbullar på creme fraiche


4 bullar/2 personer
Du behöver:
1 dl mjölk
2 msk linfrön
0,5 dl havregryn
12,5 g jäst (en fjärdedels paket)
0,5 dl lätt creme fraiche
Salt
1 msk ljus sirap
0,5 tsk bakpulver
2,5 dl dinkelmjöl

Gör såhär:
Koka en gröt av nästan all mjölk (0,75 dl), linfrön och havregryn. Låt svalna.
Värm resten av mjölken (0,25 dl) till fingervarmt. Smula jästen och häll över mjölken - låt det lösas. Tillsätt gröt, creme fraiche, en nypa salt, sirap och bakpulver. Rör sist ner mjöl (kan behövas lite mindre/mer än 2,5 dl). Arbeta till en smidig, men samtidigt lite kladdig, deg.
Låt jäsa en halvtimme.
Rulla 4 bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, nagga dem med en gaffel.
Sätt på ugnen på 225 grader och låt den värmas upp medan bullarna jäser ytterligare en stund.
Grädda mitt i ugnen ca 10-15 min.
Servera med gott pålägg :)


1 kommentar:

Anonym sa...

Oh vilka goda bröd! Bakar själv på creme fraiche ibland och det blir verkligen jättegott och saftigt!! Mums! :-)