28 december, 2008

Middag: Julpaj

Idag behövde vi göra oss av med lite rester från julen som fanns i kylen. Paj är superbra att göra om man har grejer man vill bli av med eller som snart börjar gå ut i datum. Jag utnyttjade resterna av julskinkan och julosten t.ex. Och himla gott blev det!

Du behöver:
Deg:
2 dl dinkelmjöl
0,5 dl vetemjöl
60 gram flytande margarin
2 msk iskallt vatten
Fyllning:
250-300 gram julskinka
Äggsmet:
2 ägg
2 dl lätt creme fraiche
1 dl mjölk
Topping:
1 paket bacon (140 g)
2 dl riven edamerost (annan sort går också bra)
Örtsalt

Gör såhär:
Blanda snabbt ihop ingredienserna till degen. Tryck ut i en pajform, nagga med en gaffel och ställ in pajskalet kylskåpet. Sätt ugnen på 225 grader. När den värmts upp; ställ in pajskalet och förgrädda i 10 minuter.
Tärna julskinkan i småbitar.
Rör ihop ingredienserna till äggsmeten.
Fyll det förgräddade pajskalet med skinka och ringla över äggsmeten. Strö över osten.
Ställ in i mitten av ugnen, 225 grader, i ca 25-30 minuter.
Medan pajen är i ugnen steker du upp bacon i lite smör. Strö över den varma pajen direkt när den kommer ut ur ugnen. Krydda med lite örtsalt.
Servera!

Inga kommentarer: