27 december, 2008

Efterrätt: Chokladtårta med saffranstryffel

Detta recept har jag fått av en av mina vänner. Jag bakade den för första gången till julafton och vilken sensation det blev! Fantastiskt god, men otroligt mäktig - en liten bit räcker perfekt.

Du behöver:
Botten:
3 ägg
2 dl socker
En vaniljstång
Rivet skal av en halv apelsin
200 gram smör
200 gram marabouchoklad (mörk)
3 dl mjöl
100 g valnötter
Saffranstryffel:
1 paket saffran
2 dl vispgrädde
400 gram vit choklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Skrapa ut fröna ut vaniljstången, riv apelsinskal och tillsätt dessa två ingredienser i äggsmeten.
Smält smör och choklad var för sig, låt svalna.
Vänd ner mjöl, choklad, smör och sist grovhackade valnötter i äggsmeten.
Kläm fast ett bakplåtspapper i en form med löstagbar kant. Smöra lite på kanten längs formens insida. Vänd ner smeten och ställ in i ugnen (nederst) i ca 15 min. Låt svalna.
Låt saffranet koka upp med grädden. Hacka den vita chokladen och låt smälta ner i den varma grädden. Häll smeten över kakan och ställ in i kylen och låt stelna.
(Ett tips är att göra den en dag i förväg!)

Inga kommentarer: