09 november, 2008

Efterrätt: Kanelcheesecake med färska hallon


Till ca 10-12 pers
Du behöver:
Skal:
75 g smör
250 g digestivekex
0,5 msk vaniljsocker
Fyllning:
200 g philadelphiaost
2 äggulor
Rivet skal + saft av en lime
1,5 tsk mald kanel
2 äggvitor
1,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
Dekoration:
En ask färska hallon
Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret. Smula ner kexen i en matberedare, tillsätt vaniljsockret. Mixa och tillsätt det smälta smöret. Tryck ut smuldegen i en pajform (diameter ca 24 cm) med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i 5 min. Låt kallna.
Vispa philadelphia, äggulor, limeskal, limesaft och kanel tills det blir klumpfritt. Ställ in i kylen.
Vispa äggvitorna hårt och tillsätt socker, lite i taget under vispning.
Vispa tillsist grädden och blanda med ostmassan och äggvitorna. Häll upp smeten i det kalla skalet. Ställ in i frysen minst 3 timmar.
Garnera med hallonen precis före servering!
Kommentar:
Detta recept hittade jag i en receptbok jag inte minns namnet på. I det ursprungliga receptet hade man grapemarinerade jordgubbar som dekoration. Jag valde att förenkla och bara strö över lite hallon.
Tårtan är verkligen att rekommendera! Kanel och lime gör sig väldigt bra tillsammans. Pajskalen är gott och knaprigt. En cheesecake man definitivt kommer ta en extra tårtbit av!

Inga kommentarer: