8-10 bitar
Du behöver:
Deg:
4,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 dl socker
175 gram margarin
2 ägg
Saffranskräm:
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
1 äggula
1 msk maizena majsstärkelse
1 msk socker
Ett paket saffran (0,5 g)
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
3 äpplen (ca 450 g)
1,5 dl hasselnötter
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till degen. Tryck ut hälten av degen i en form med löstagbar kant. Sätt in formen och resten av degen i kylskåpet.
Blanda alla ingredienser till saffranskrämen (utom vaniljsockret!) i en kastrull. sjud krämen under omrörning tills den börjar tjockna (det ska ej koka). Låt svalna och häll i vaniljsockret.
Skala, kärna ur och skär äpplena i tunna klyftor.
Bred ut saffranskrämen på pajdegen, lägg på äppleklyftorna och strö över hela eller grovhackade hasselnötter. Tryck ut resten av degen över detta.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min. Låt svalna.
Avnjut kakan med vispad grädde.
Recept från:
Det ursrungliga receptet är Icas. Har dock ändrat lite i receptet efter eget tycke.
Omdöme:
Gudagod och mäktig adventskaka! Innehåller allt en julkaka ska innehålla enligt mig; äpple, nötter och saffran.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar