14 november, 2008

Middag: Piroger med köttfärsfyllning

Ikväll ska jag göra dessa smarriga piroger! De tar ett tag att göra, därför tycker jag om att göra dem kvällar när jag är helt ledig.

4 personer
Du behöver:
Deg
80 g margarin
1,5 dl mjölk
Ett halvt paket jäst
2 krm salt
2 äggvitor
5 dl mjöl
Fyllning
ca 400 g blandfärs
2 msk margarin
2 gula lökar
2 krm salt
2 krm saltpeppar
0,5 dl tomatpuré
1 msk kinesisk soja
Pensling
1 äggula
0,5 msk mjölk

Gör såhär:
Smält margarinet i en kastrull, häll i mjölken och låt bli fingervarmt. Smula ner jästen i en skål. Häll över mjölkblandningen och rör om. Tillsätt salt, äggvita och mjöl. Arbeta till en smidig deg (ta mer mjöl om det behövs). Låt jäsa medan fyllningen görs.
Sätt ugnen på 225 grader.
Hacka löken. Smält maragrinet i stekpanna och stek löken i det. Tillsätt köttfärsen och stek till det är genomstekt. Tillsätt övriga ingredienser till fyllningen.
Lägg ett bakplåtspapper på en plåt. Dela den jästa degen i 8 lika stora klumpar. Kavla ut varje klump till en rund platta (ca 15 cm i diameter). Fördela fyllningen på plattorna. Vik ihop och tryck ihop kanterna med en gaffel.
Låt pirogerna jäsa i 15 minuter på plåten. Pensla dem. Grädda mitt i ugnen i ca 12-15 min!

Inga kommentarer: